Skip to main content

Midwinter Fair

7 & 8 december 2024 – 20e editie


Midwinter Fair | 20e editie

Heel museumpark Archeon staat in het teken van de 20e Midwinter Fair, het winterse Fantasy festival voor jong en oud. Dit jaar de jubileumeditie! Vele oeroude gebruiken komen dit weekend tot leven, allemaal rondom de viering van de wederkomst van het licht.

Midwinterfeest
Al in de steentijd werd deze periode op bijzondere wijze gevierd. In Ierland bevindt zich een neolithisch monument, Newgrange, dat zo geconstrueerd is, dat de midwinter zonnewende voor een speciaal lichteffect zorgt. De Romeinen vierden rond deze tijd hun Saturnalia, het feest ter ere van Saturnu, waarbij meesters en slaven hun taak verruilden. De Germanen hielden uitzinnige Joelfeesten (Yule feesten) in de donkerste tijd van het jaar, waarbij grote rituele vuren werden ontstoken en feest werd gevierd.

Dit is de dag, ook wel de kortste dag, van de winterzonnewende. Omstreeks 21 december vindt dit plaats op het  noordelijk halfrond. In het latijn Solstitium = zonnestilstand. De zon staat dan loodrecht boven een van de beide keerkringen. Wij vieren deze periode met veel muziek, entertainment en prachtige rituelen. 


  Openingstijden & Tarieven

  Midwinter Fair in Archeon. Bekijk hier de tarieven van de dagentree, passe-partout, kindertickets en Museumkaart/vriendenloterij VIP-tickets.

  Opening & tarieven

  Openingstijden

  Zaterdag 7 december 2023       
  Zondag 8 december 2023      

  Tarieven & Ticketverkoop

  De tickets voor de 20e editie van de Midwinter Fair zijn nog niet beschikbaar. Houd onze website en social media in de gaten.

  Let op: Tickets van derde (zoals ANWB, Postcode Loterij) zijn niet geldig tijdens de Midwinter Fair.

  Route & contact

  Museumpark Archeon
  Archeonlaan 1, 2408 ZB Alphen aan den Rijn

  Wij adviseren om met het openbaar vervoer te komen. Speciaal voor de Midwinter Fair rijdt er een pendelbus tussen Station Alphen aan den Rijn en Archeon. Als je de trap afloopt bij het perron, loop dan naar links (de kant van de nieuwbouwwijk ‘Kerk & Zanen’, daar komt de pendelbus aan. 

  Parkeren: € 12,50 – Incl. CO2 compensatie Trees For All
  Alleen verkrijgbaar op de dag zelf.

  Neem contact op:
  T. 0172 447744
  E. info@archeon.nl 

  F.A.Q.

  Mogen honden mee het park op?
  Ja er mogen honden op het park, mits aangelijnd voor €3,50.

  Is het event rolstoeltoegankelijk?
  Archeon heeft brede, goed aangelegde paden, invalide toiletten en uitstekende faciliteiten voor rolstoelers.

  Kun je geld pinnen op het terrein?
  Nee, dat is niet mogelijk. Zorg ervoor dat je zelf voldoende contant geld meeneemt. 

  Waar kan ik parkeren?
  Parkeren kan op de parkeerplaats van Archeon. Kosten bedragen € 12,50 – Incl. CO2 compensatie Trees For All. Alleen verkrijgbaar op de dag zelf. 

  Als de parkeerplaats vol is, wordt je door medewerkers van Archeon naar een andere parkeerplaats gewezen. 

  Mag ik met tickets van derde naar de Midwinter Fair?
  Nee, tickets van derde (zoals ANWB, Postcode Loterij) zijn niet geldig tijdens de Midwinter Fair. Ook voor de Museumkaart en Vriendenloterij VIP-kaart geldt er een toeslag. 

  Mag ik een zwaard of wapen mee?
  Helaas, hiervoor hebben wij geen toestemming. Een plastic of foam wapen is wel toegestaan. 

  Rijden er bussen naar Archeon?
  Wij adviseren om met het openbaar vervoer te komen. Speciaal voor de Midwinter Fair rijdt er een pendelbus tussen Station Alphen aan den Rijn en Archeon. Als je de trap afloopt bij het perron, loop dan naar links (de kant van de nieuwbouwwijk ‘Kerk & Zanen’, daar komt de pendelbus aan.

  Een andere vraag?
  Neem contact op midwinterfair@archeon.nl of bel naar 0172 447744.

  Tickets

  De tickets voor de 20e editie van de Midwinter Fair zijn nog niet beschikbaar. Houd onze website en social media in de gaten. 

   Entertainment

   Bekijk hier de line-up van de Midwinter Fair 2023

   Muziek – zaterdag

   Laat je meevoeren met muziek tijdens de Midwinter Fair. Het programma volgt binnenkort. 

   Aérokorda
   Aérokorda laat zich het beste omschrijven als neofolk met Keltische, Slavische en klassieke invloeden, die duidelijk merkbaar zijn in de eigen composities van de band.
   In 2017, zes maanden na de oprichting van de band, brachten ze hun eerste album uit, ‘Hush the wolves’. Hierdoor kreeg Aérokorda al snel de kans om meerdere concerten te geven, zowel in binnen- als buitenland.
   Gemotiveerd en ambitieus besloten de jonge wolven deel te nemen aan twee muziekwedstrijden (Folkarria concurso in Spanje en het Mauro Burnelli Concorso in Italië), die ze beide ook wonnen.
   Voor het tweede album ‘Ashes fell’ (2021) nam Aérokorda meer tijd om hun muziek te creëren, waarbij ze vrijer experimenteerde met verschillende invloeden om hun eigen geluid nog meer te ontwikkelen.
   Andawenn

   Andawenn is een nieuw duo met Keltische muziek. Hans Elzinga op gitaren en Maaike de Waal op whistles. Samen creëren deze muzikanten een mengeling van up tempo tunes en prachtige slow airs. Live optredens laten bijzondere interpretaties zien van traditionele tunes maar ook originele composities die hun unieke muziekstijl laten zien.
   Hun muziek is tegelijkertijd tijdloos en eigentijds waardoor het aantrekkelijk is voor liefhebbers van traditionele en moderne folkmuziek.

   Cathinca (harpmuziek)

   Voor winterse balladen en mythische verhalen ben je bij Cathinca aan het juiste adres. Met haar stem en harpspel heeft ze al vele luisteraars weten te betoveren. Deze Midwinter Fair voert ze je mee op een muzikale reis waarin de Keltische zee een hoofdrol speelt. Laat je meevoeren door prachtige liederen over matrozen, zeemeerminnen, stormen en lieflijke selkies. 

   Mocht je wat van de magie mee naar huis willen nemen: diverse mythische en sprookjesachtige boeken van haar hand, zijn op de Midwinterfair te koop. Ook heeft ze haar eigen cd ‘Harpsong’ mee.

   www.cathinca.com

   Cesair

   Rejoice, release, and exhale! Allow yourself to drift into a dreamlike trance, whilst Cesair accompanies you into a mythical world of fantasy and enchantment. This exhilarating blend of Eastern sounds with modern European folk will make you relax and unwind. Lean into the warm embrace of this profound music and you will awaken recharged.
   5000 years ago, our vast oceans were sailed by a mythological princess named Cesair. Now, the chapters of her journey are set to song; her stories are woven through melody and lyrics; her legend is preserved through the band which adopted her name. Come and experience the journey. Allow Cesair to set you free.

   www.cesair.nl

   Datura

   Datura creëert met warme, luisterrijke melodieën de perfecte entourage voor een geslaagd en onvergetelijke Midwinter Fair.

   Het ene moment trakteren we de gasten op hoofse romantiek en zingen dan mooie liederen uit middeleeuws Europa onder begeleiding van harp, luit en vedel.

   Het volgende moment bespelen we de trom, draailier en schalmei en roepen wij uit volle borst onze vriend Bacchus aan, omdat het tijd is om broederlijk het glas te heffen, een toost uit te brengen en te genieten van de goddelijke wijn.

   www.daturamusic.nl 

   Idun’s Apples

   Idun’s Apples is een folkband geïnspireerd door Scandinavische en Britse folk. Hun liefde voor historische poëzie en (vrouwen) magie stoppen ze in eigen en traditionele ballades. Met zang, harp, nyckelharpa, viool en viola da gamba brengen ze zowel spannende verhalen als dromerige, zwierige tunes.

   Idun’s Apples zijn Lies Sommer, Hanna van Gorcum en Meidi Goh. De duo versie met Hanna en Meidi op viool en nyckelharpa brengt een bijzondere uitsnede van flonkerende gestreken tunes en liederen van hun repertoire die zowel grappig als mysterieus en magisch kunnen zijn.

   Kelten zonder Grenzen

   De Kelten zonder Grenzen speelt met hun aanstekelijke vrolijkheid balfolk waar je lekker op kan dansen, maar ook rustig naar kan luisteren.

   Eerder dit jaar bestond de studie Keltisch in Utrecht 100 jaar en speciaal voor die gelegenheid bundelden Lies en Coca hun muzikale krachten met Sophie en Daan van Cesair. Voordat deze vier samen op het podium stonden, waren ze namelijk studiegenoten bij de studie Keltisch. Dit optreden was veel te kort, maar wel zo leuk dat we er graag een volledig optreden van maken en dat is precies wat we gaan doen tijdens de Archeon Midwinter Fair!

   Dus kom vooral allemaal naar het Klooster voor deze 100 jaar Keltisch editie van de Kelten zonder Grenzen, met studiegenoten Sophie en Daan!

   Minderbroederskoor Pax et Bonum

   Klanken van mysterieuze religieuze liederen komen tijdens de Midwinter Fair uit middeleeuwse tijden aangewaaid. Op ieder hoekje en in ieder gaatje komt deze zachte mystieke muziek uw hamer en aambeeld strelen. Uw smaakpapillen kunnen getest worden door in de broederkeuken van het klooster te proeven van een bio bier dat volgens een middeleeuws kloosterrecept is bereid met kruiden uit de kloostertuin.

   www.minderbroederskoor.nl.

   Moro

   Moro is een muzikaal duo, met een voorliefde voor geschiedenis. Op historische instrumenten spelen zij een scala aan oude, Scandinavische, Germaanse en Keltische liederen. Van de Romeinse tijd tot de roerige jaren ’20, voor elk tijdsbeeld is er muzikaal iets te ontdekken! Voor de 19e Midwinter Fair bestaat het repertoire voornamelijk uit Ierse en Scandinavische folk muziek, om bij weg te dromen of lekker op mee te swingen, gespeeld op een Nyckelharpa en Kravik lier. Moro betekent in het Noors ‘plezier’ en dat brengt Moro dan ook over. Making history heard!

   Perkelt

   Formed in 2008, PerKelt is an energetic folk band based in London, UK. Self-described as ‘Speed Folk’, their fast, powerful rhythms and joyful Celtic melodies have become their trademark over the years, wrapped together in pagan poetry with a strong message of freedom and joy.

   www.perkelt.com

   Plunder

   Trek je dansbare pirate-boots aan en grijp je vrienden bij de kraag! Deze pirate-partyfolk band uit Leeuwarden maakt Nederlandstalige liedjes over zwarte schapen, het verlangen naar vrijheid en de zoektocht naar je innerlijke vuur. Plunder laat geen kans voorbijgaan om samen met het publiek een feestje te bouwen en zorgt daarmee altijd voor leven in de brouwerij. Met invloeden uit verschillende stijlen als Ierse folk, balkan, ska en klezmer, zet het vijftal een energiek en opzwepend eigen geluid neer. Elke plek die dit bijeengeraapte zootje schorem aandoet, wordt gegarandeerd geplunderd!

   www.bandplunder.com

   Pyrolysis

   Met blote voeten en akoestische instrumenten verandert Pyrolysis de rauwe chaos van het leven in muziek. Met een nadruk op nostalgische melodieën spelen ze stormachtig snelle en energieke liederen over hoop, moed, vriendschap en andere aspecten die het leven echt maken. Zo komt er af en toe een regenachtige ballade voorbij, maar wordt er vooral met elkaar gelachen en gedanst. In het eigen werk van Pyrolysis zijn duidelijke invloeden van Keltische folk te horen, wat ervoor zorgt dat er overal meteen een intieme pub sfeer hangt, waardoor iedereen als vrienden weer naar huis gaat.

   www.pyrolysis.nl

   The Trouble Notes

   To reduce cultural barriers, The Trouble Notes have made it their mission to create their own cultural universe. Their self-described “Acoustic Dance Music” is a unique blend of the genre that sits at the crossroads of the raw energy and organic instrumentation of Folk music and the modern sounds of contemporary rock, roots music, and new-age electronica. The Berlin-based trio is composed of violinist Bennet Cerven, guitarist Florian Eisenschmidt, and percussionist Oliver Maguire. Each member of the group brings a different musical training and perspective to the band.

   www.thetroublenotes.com

   De Verstekelingen

   Ook aanwezig tijdens de Midwinter Fair: De Verstekelingen. Zij varen mee op menig schip, stiekem. Naar verre oorden en vreemde tijden. Overal doen ze liedjes en deuntjes op. Zaterdag en zondag, 9 en 10 december, zwerft het kleurrijk gezelschap rond in Archeon. Zing en dans gerust mee, maar pas op… ze zijn niet te vertrouwen… 

   Wim te Groen

   Al van jongs af aan maak ik mijn eigen muziek. Toen ik een jaar of 15 was hadden we een vleugel in de woonkamer. Waar ik steeds vaker stiekem op begon te spelen. Er ontstond al snel een verslaving. Rond 2010 kwam ik in contact met Balfolk. De sterke verbinding tussen muziek en dans/beweging sprak me vanaf het begin aan. Het inspireerde me om in 2013 mijn eerste Balfolkstuk te componeren: de “Eerste Mazurka”. Ik hou ook van variaties in ritme, wat resulteerde in een Mazurka in 13, Mazurka/Scottish en vele andere combinaties.

   Muziek – zondag

   Laat je meevoeren met muziek tijdens de Midwinter Fair. Het programma volgt binnenkort. 

   Aérokorda
   Aérokorda laat zich het beste omschrijven als neofolk met Keltische, Slavische en klassieke invloeden, die duidelijk merkbaar zijn in de eigen composities van de band.
   In 2017, zes maanden na de oprichting van de band, brachten ze hun eerste album uit, ‘Hush the wolves’. Hierdoor kreeg Aérokorda al snel de kans om meerdere concerten te geven, zowel in binnen- als buitenland.
   Gemotiveerd en ambitieus besloten de jonge wolven deel te nemen aan twee muziekwedstrijden (Folkarria concurso in Spanje en het Mauro Burnelli Concorso in Italië), die ze beide ook wonnen.
   Voor het tweede album ‘Ashes fell’ (2021) nam Aérokorda meer tijd om hun muziek te creëren, waarbij ze vrijer experimenteerde met verschillende invloeden om hun eigen geluid nog meer te ontwikkelen.
   Andawenn

   Andawenn is een nieuw duo met Keltische muziek. Hans Elzinga op gitaren en Maaike de Waal op whistles. Samen creëren deze muzikanten een mengeling van up tempo tunes en prachtige slow airs. Live optredens laten bijzondere interpretaties zien van traditionele tunes maar ook originele composities die hun unieke muziekstijl laten zien.
   Hun muziek is tegelijkertijd tijdloos en eigentijds waardoor het aantrekkelijk is voor liefhebbers van traditionele en moderne folkmuziek.

   Cathinca (harpmuziek)

   Voor winterse balladen en mythische verhalen ben je bij Cathinca aan het juiste adres. Met haar stem en harpspel heeft ze al vele luisteraars weten te betoveren. Deze Midwinter Fair voert ze je mee op een muzikale reis waarin de Keltische zee een hoofdrol speelt. Laat je meevoeren door prachtige liederen over matrozen, zeemeerminnen, stormen en lieflijke selkies. 

   Mocht je wat van de magie mee naar huis willen nemen: diverse mythische en sprookjesachtige boeken van haar hand, zijn op de Midwinterfair te koop. Ook heeft ze haar eigen cd ‘Harpsong’ mee.

   www.cathinca.com

   Cesair

   Rejoice, release, and exhale! Allow yourself to drift into a dreamlike trance, whilst Cesair accompanies you into a mythical world of fantasy and enchantment. This exhilarating blend of Eastern sounds with modern European folk will make you relax and unwind. Lean into the warm embrace of this profound music and you will awaken recharged.
   5000 years ago, our vast oceans were sailed by a mythological princess named Cesair. Now, the chapters of her journey are set to song; her stories are woven through melody and lyrics; her legend is preserved through the band which adopted her name. Come and experience the journey. Allow Cesair to set you free.

   www.cesair.nl

   Datura

   Datura creëert met warme, luisterrijke melodieën de perfecte entourage voor een geslaagd en onvergetelijke Midwinter Fair.

   Het ene moment trakteren we de gasten op hoofse romantiek en zingen dan mooie liederen uit middeleeuws Europa onder begeleiding van harp, luit en vedel.

   Het volgende moment bespelen we de trom, draailier en schalmei en roepen wij uit volle borst onze vriend Bacchus aan, omdat het tijd is om broederlijk het glas te heffen, een toost uit te brengen en te genieten van de goddelijke wijn.

   www.daturamusic.nl 

   The Dolmen

   The Dolmen is a powerhouse of Celtic Rock! With a diehard fanbase that travels with them all across Europe, they are true stalwarts of the festival scene and one of the frontrunners in the genre. Winners of countless awards, their eclectic backcatalogue consists of over 20 albums covering everything from traditional Celtic folk right through to electric rock.

   In 2023 The Dolmen released their latest project ‘Celtic Giants’ with unrivalled dynamic force! Celtic Giants is a collaboration between The Dolmen and Connach, with an eponymous album that showcases the undeniable talents of this megagroup. Spiritual echoes of a mighty Celtic past are woven through the rifting guitars, driving bass, ethereal melodies and tribal drums, making Celtic Giants a truly unmissable experience!

   www.thedolmen.com

   EmBRUN

   Een avond met EmBRUN? Da’s een volle tent, een enthousiast publiek. Dansend op de tonen van een moderne folkband op volle kracht. Het ene moment stomend en swingend, het andere heerlijk intiem. Een goed geoliede vijfcilinder: ritmisch strak, melodisch verrassend. En met genoeg kilometers op de teller om hun energie op elk publiek over te brengen.

   EmBRUN is sinds 2003 een vaste waarde in de Belgische en Europese folkscene. Vanaf hun eerste optreden verrasten ze vriend en vijand met hun kijk op folk in de 21ste eeuw. Gestoeld op traditie maar vanaf dag 1 doorspekt met progressieve klanken en ritmes.

   www.embrun.be

   Idun’s Apples

   Idun’s Apples is een folkband geïnspireerd door Scandinavische en Britse folk. Hun liefde voor historische poëzie en (vrouwen) magie stoppen ze in eigen en traditionele ballades. Met zang, harp, nyckelharpa, viool en viola da gamba brengen ze zowel spannende verhalen als dromerige, zwierige tunes.

   Idun’s Apples zijn Lies Sommer, Hanna van Gorcum en Meidi Goh. De duo versie met Hanna en Meidi op viool en nyckelharpa brengt een bijzondere uitsnede van flonkerende gestreken tunes en liederen van hun repertoire die zowel grappig als mysterieus en magisch kunnen zijn.

   Minderbroederskoor Pax et Bonum

   Klanken van mysterieuze religieuze liederen komen tijdens de Midwinter Fair uit middeleeuwse tijden aangewaaid. Op ieder hoekje en in ieder gaatje komt deze zachte mystieke muziek uw hamer en aambeeld strelen. Uw smaakpapillen kunnen getest worden door in de broederkeuken van het klooster te proeven van een bio bier dat volgens een middeleeuws kloosterrecept is bereid met kruiden uit de kloostertuin.

   www.minderbroederskoor.nl.

   Moro

   Moro is een muzikaal duo, met een voorliefde voor geschiedenis. Op historische instrumenten spelen zij een scala aan oude, Scandinavische, Germaanse en Keltische liederen. Van de Romeinse tijd tot de roerige jaren ’20, voor elk tijdsbeeld is er muzikaal iets te ontdekken! Voor de 19e Midwinter Fair bestaat het repertoire voornamelijk uit Ierse en Scandinavische folk muziek, om bij weg te dromen of lekker op mee te swingen, gespeeld op een Nyckelharpa en Kravik lier. Moro betekent in het Noors ‘plezier’ en dat brengt Moro dan ook over. Making history heard!

   Perkelt

   Formed in 2008, PerKelt is an energetic folk band based in London, UK. Self-described as ‘Speed Folk’, their fast, powerful rhythms and joyful Celtic melodies have become their trademark over the years, wrapped together in pagan poetry with a strong message of freedom and joy.

   www.perkelt.com

   Plunder

   Trek je dansbare pirate-boots aan en grijp je vrienden bij de kraag! Deze pirate-partyfolk band uit Leeuwarden maakt Nederlandstalige liedjes over zwarte schapen, het verlangen naar vrijheid en de zoektocht naar je innerlijke vuur. Plunder laat geen kans voorbijgaan om samen met het publiek een feestje te bouwen en zorgt daarmee altijd voor leven in de brouwerij. Met invloeden uit verschillende stijlen als Ierse folk, balkan, ska en klezmer, zet het vijftal een energiek en opzwepend eigen geluid neer. Elke plek die dit bijeengeraapte zootje schorem aandoet, wordt gegarandeerd geplunderd!

   www.bandplunder.com

   De Verstekelingen

   Ook aanwezig tijdens de Midwinter Fair: De Verstekelingen. Zij varen mee op menig schip, stiekem. Naar verre oorden en vreemde tijden. Overal doen ze liedjes en deuntjes op. Zaterdag en zondag, 9 en 10 december, zwerft het kleurrijk gezelschap rond in Archeon. Zing en dans gerust mee, maar pas op… ze zijn niet te vertrouwen… 

   Enter­tainment

   Warm op bij een van de vele vuren en geniet van pracht entertainment. Van verhalenvertellers en straattheater tot dans en tovenarij.

   Abe de Verteller

   Abe de Verteller vertelt al ruim 20 jaar meer dan 390 mythen en sprookjes. Dit doet hij met de passie van een ware verteller! Abe vertelt verhalen op een wijze alsof hij er zelf bij was. Met zijn levendige mimiek, sprekende handen en zangerige vertelstem betovert hij zijn publiek. Ademloos hangt jong en oud aan zijn lippen en zo betreden zij even een wereld vol van fantasie of van oeroude tijden. Abe gaat dit jaar ook een lezing geven over het Yulefeest oftewel het feest van de Midwinter.

   www.abedeverteller.nl 

   Bastiaan de Zwitser

   Bastiaan de Zwitser vertelt Midwinterverhalen. Schuif aan op harde houten bankjes bij een knapperend open vuurtje. De Zwitser zit op je te wachten. In zijn buidel heeft hij Midwinterverhalen. Verhalen over sneeuw en liefde, over oude goden en drank, over avontuur en offers. Droom weg naar magische werelden diep in jezelf, ver weg van het dagelijkse gedreun en kom even tot rust. Net zoals vroeger de mensen op deze donkere dagen verhalen luisterden, ben ook jij van harte welkom.

   www.bastiaan.com

   Geheime Goochel Gilde Goochelshow

   Jannes de Goochelaar laat magie uit de middeleeuwen zien tijdens zijn Geheime Goochel Gilde Goochelshow.  Ook het publiek kan ontdekken of zij over goocheltalent bezitten. Tijdens een workshop kan je zelf namelijk ook leren goochelen!

   Kostuumwedstrijd

   Nieuw dit jaar: de kostuumwedstrijd! Trek je mooiste outfit aan en wie weet word jij gespot door onze jury in de kostuumwedstrijd. We hebben een prijs voor het beste kostuum, beste zelfgemaakte kostuum en beste thema gebonden kostuum. De winnaar krijgt 2 vrijkaartjes voor de Midwinter fair 2024 en een vvv bon ter waarde van €50,00.

   Midwinter Ritueel

   Wees welkom bij het Midwinter Ritueel op zondag  in de arena van Archeon. In het park kun je zowel op zaterdag als op zondag een offerzakje maken of neem er een mee vanuit huis. Deze mogen tijdens het gehele weekend gebracht worden naar de Romeinse tempel. Op zondag tijdens de zonsondergang worden alle offers geofferd.

   In de arena volgt een mix van de rituelen van Midwinter, Saturnalia en Yule. We vieren de vruchtbaarheid van het land en de mens, we herdenken het verleden en de overledenen en we vieren dat de donkerste tijd achter ons ligt en dat we spoedig de zon weer zullen zien schijnen. We sluiten af met het doorgeven van het licht aan elkaar. 

   Dit is een samenwerking tussen het Pad van de Priesteres, Archeon en Bastiaan de Zwitser.

   Pad van de Priesteres, Midwinter Tempel

   De Priesteressen van Pad van de Priesteres heten je hartelijk welkom. Bij ons kun je je dieper verbinden met de essentie van Midwinter. Wat vieren we nu eigenlijk op het bijzondere moment van de langste nacht? Wat betekent duisternis en licht voor jou? Wat gebeurt er als de zon weer terug komt en het licht gaat groeien? Hoe kun je dit magische moment  gebruiken om jouw leven een stukje mooier te maken? 

   Theater Kwezel: Lanseloet

   Theater Kwezel speelt Lanseloet van Denemarken

   Middeleeuws muziektheater

   ‘Lanseloet’ gaat over ridderschap, onmogelijke liefde, list en intrige. De prins Lanseloet mag vanwege zijn koninklijke stand niet met jonkvrouw Sanderijn trouwen. Hoe kunnen zij toch uiting aan hun liefde geven? Liefde en humor, ridders, jonkvrouwen en muziek maken Lanseloet tot dé theaterklassieker van de 14e en 15e eeuw.

   Duur ca. 30 min.
   Spel en zang: Marius Bruijn en Roosmarijn van Lint
   Muziek: Wouter Kuyper

   www.kwezel.nl

   Zonnewiel Ritueel

   Muziek en verteltheater Donderelf neemt je mee op reis door de middeleeuwen, naar het begin der tijden, naar vreemde culturen, het binnenste der aarde, andere continenten, naar een tijd van eenvoud, verwondering, sprookjes en legendes.

   Laat je tijdens deze Midwinter Fair meenemen in het Zonnewiel ritueel!

   www.donderelf.nl

   Activi­teiten & workshops

   Op diverse locaties in het park kun je meedoen aan leuke activiteiten. Ook kan je zelf aan de slag met workshops.

   Balfolk Workshop

   Ontdek de Magie van Balfolk op Midwinter Fair!

   Wat is Balfolk? Balfolk is een collectie volksdansen die uit heel Europa komen, van Polen tot Hongarije, en van Portugal tot Zweden. Het zijn eenvoudige dansen die meer gaan om plezier hebben dan om strak de passen volgen. Er zitten rijdansen, koppeldansen, mixers, en solodansen tussen.

   Wie zijn wij? 
   DansKnusjes is een gepassioneerd duo, bestaande uit Berit en Jan. Beiden hebben al ruim 10 jaar balfolk ervaring en willen jullie met liefde kennis laten maken met de wondere wereld van Balfolk!

   Wat kun je verwachten? 
   De workshops duren elk 1 uur en aan het eind kunnen jullie de dansen op muziek meedansen en hebben jullie zelfs wat variaties kunnen proberen. Beide dagen is er een ander lesprogramma met op elke dag 2 beginners- en 1 gevorderden workshop. Bij de beginnersworkshops focussen we vooral op het leren van de basispassen van de simpelere dansen. De gevorderden workshops zijn meer gericht op moeilijkere dansen, variaties, danstechnieken en dansetiquette. We hopen dus zoveel mogelijk van jullie bij de verschillende workshops te zien!

   Wat moet je weten?
   – Je hoeft geen danspartner mee te nemen, al mag dat natuurlijk wel.
   – Na de workshops kun je je vaardigheden meteen in de praktijk brengen, want er spelen tussen de workshops leuke bands met muziek waarop je kunt balfolken!
   – Voorkennis of danservaring is voor de beginnersworkshops niet nodig. Bij de gevorderden workshop is het handig om al wat basiskennis van (balfolk-)dansen te hebben.

   Interesse in meer? 
   Voor vragen en informatie over de toekomstige lessenreeks in Alphen aan den Rijn kun je contact op nemen via de email: Contact@DansKnusjes.nl
   Voor verdere balfolk evenementen in Nederland kun je kijken op: balfolk.nl/agenda

   Ontdek Balfolk met ons op de Midwinter Fair Archeon!

   Boogschieten

   Er is niks fijners dan een lekker potje boogschieten. Denk jij dat je dit van een aardige afstand kan? Daag vooral jouw vrienden uit om te kijken wie er het meeste het doelwit kan raken. Of lukt het jou zelfs om in de roos te eindigen? 

   Broodje bakken
   Zoals de eerste boeren hun brood bakten, kan jij dat hier ook doen. De charme van knus bij het vuur zitten in deze koudere dagen slaat bij iedereen wel aan. Het allermooiste hiervan? Je mag het zelf opeten of offeren bij het Heiligdom van Bargeroosterveld.
   Cailíní – Dansworkshop + optreden

   Cailíní is op zaterdag aanwezig.

   De dansers van Cailíní dansen al vanaf jonge leeftijd samen en hebben meegedaan aan vele internationale competities en shows. De naam van de groep komt uit het Gaelic (Iers), en vertaalt letterlijk naar ‘meiden’! Cailíní werkt samen met zangeres Eline, die de mooiste Ierse liedjes ter gehore brengt. Leuk om te weten: de meiden van Cailíní zijn ook naast het podium een hechte vriendinnengroep.

   Cailíní brengt Ierland naar je toe! Wat je kunt verwachten? Opzwepende Ierse jigs en reels, en adembenemende Ierse dans: elegant en sierlijk op de soft shoes, en ritmische en krachtige tap. Traditionele Ierse dans wordt omarmd, maar krijgt een moderne twist. Mis deze show niet en vier een Iers feestje met Cailíní!

   www.cailini.nl

   Expiatio

   Heb jij zin in een echt avontuur? Dan is dit je kans! Expiatio organiseert deze Midwinter Fair
   verschillende activiteiten voor kinderen tot 18 jaar. Er zal een queeste plaatsvinden in
   het doolhof, een raadsel moet worden opgelost, belangrijke figuren moeten overtuigd
   worden en de vijand moet verslagen worden… Er zal ook zwaardgevechten plaatsvinden
   met LARP-wapens. Ben jij dapper genoeg om mee te gaan op dit toffe avontuur? Zoek ons
   dan op Midwinterfair bij het doolhof!

   H.E.M.A. workshop

   Doe mee met de workshop H.E.M.A. (Historical European Martial Arts), gegeven door HKA (Historische Krijgskunst Alphen). Laat de krijger in je naar boven komen en laat zien wat je in huis hebt. Op zowel zaterdag als zondag kan je meedoen met deze workshop. 

   Historische Krijgskunst Alphen (HKA) is een vriendengroep, waar mensen op een laagdrempelige en leuke manier H.E.M.A. (Historical European Martial Arts) kunnen beoefenen. Het doel van de vereniging is om de mensen kennis te laten maken met de vele aspecten van historische krijgskunsten op een manier die het beste bij hen past. 

   www.historischekrijgskunst.nl

   Historische kapper

   Laat je haar prachtig opsteken in Renaissance of Romeinse stijl.

   De kracht van de Aardman

   De kracht van de aardman. De dochters van moeder aarde nemen je mee naar de aardmannen in de grotten onder de aarde. Klei een persoonlijk aardmannetje en doe mee met het ritueel. Geef hem daarna een plaatsje in je huisaltaar of kies een andere geschikte locatie.

   Oker facepaint

   Begin goed in de stemming te komen door jouw gezicht mooi of stoer te laten beschilderen: Prehistorie style! Niks staat je beter dan bijvoorbeeld een paar krijgersstrepen of sjamaancirkels op je wangen.

   Pagan Wedding Chapel

   The Pagan Wedding Chapel biedt een ceremonie aan om je te laten verbinden met een dierbare.
   Al vele jaren zijn we te vinden in de IJzertijd boerderij in Archeon.
   Ook dit jaar kan je weer bij ons terecht voor een traditionele handfasting voor één jaar en één dag. Tijdens de ceremonie zijn vrienden en familie ook welkom om te komen kijken. De ceremonie zal geheel in stijl zijn bij het thema: de zeven zeeën.

   Handfasten betekent ‘het binden van de handen van dierbaren’. Dat kunnen geliefden zijn, familie of beste vrienden. In de ceremonie worden de handen letterlijk gebonden, maar die handeling wordt omkleed met andere symbolieken en ceremonie.
   Volgens de traditie duurt een handfasting een jaar en een dag, hierna kan een koppel kiezen om de binding te verlengen voor dit leven, voor de eeuwigheid of om de verbintenis te verbreken.
   Doordat er in de afgelopen jaren regelmatig een handfasting in populaire tv-series te zien was, zie je dat deze verbintenisceremonie aan populariteit begint te winnen. Het ritueel gaat over de verbinding die je legt, over de liefde die je voelt en de bezegeling van die liefde.
   Dus wil je deze editie van Yulefest onvergetelijk maken en willen jij en je geliefde worden gehandfast, kom dan bij langs bij de Pagan Wedding Chapel!

   Aanmelden kan via thepaganweddingchapel@gmail.com of via ons facebook event.

   Er zal voldoende ruimte zijn om tijdens het festival zelf spontaan te besluiten om te handfasten.

   De kosten voor een handfastingceremonie zijn € 25,- per paar.

   Ravens Inn – Noorse workshops en spel

   Welkom reiziger, bij het warme vuur, laat je onderdompelen in de geuren van de kruiden en hout. Kom heerlijke wierook maken gewijd aan de krachtige Freya of de wijze Odin. Ga krachtstokken snijden uit hout en laat je leiden door de runes van de Noren, of ben jij opgewassen tegen de kwade streken van Loki en weet jij alle weerwolven te ontmaskeren tijdens het spel Weerwolven van Asgard? Op de zaterdagavond sluiten wij af met het maken van een krachtamulet en een meditatie. Wees welkom reiziger bij ons warme vuur. 

   Sigillaria maken

   Ter ere van Saturnalia, de Romeinse variant van Midwinter, kun je Sigillaria maken. Dit is een geschenk van klei of bijenwas. We maken het met een handig gaatje erin zodat je het mooi kunt ophangen!

   Speeddaten: Venus en Cupido!

   Kom speeddaten tijdens de Midwinter Fair en wie weet ontmoet jij wel de liefde van je leven. Boven de Herberg hangt de romantiek in de lucht.

   Heb jij jouw pareltje gevonden? Tijdens deze Midwinter Fair is het mogelijk om een Superlike te geven aan je nieuwe liefde. Krijg je een Superlike terug dan kunnen jullie je voor één dag laten handvasten bij de Pagan Wedding Chapel.

   Zwaardvechten
   Kom helpen vechten tegen de duisternis onder begeleiding van een zwaardmeester. Leer alle fijne technieken om uw tegenstander te slim af te zijn.
   Zonnewiel tin gieten

   Laat je eigen zonnewiel in tin gieten! 

   Standhouders

   Een magische markt met mooie diversiteit en voor iedereen wel iets leuks! Dit jaar is er een zeer breed aanbod van standhouders op de Midwinter Fair.