Skip to main content

Midwinter Fair

9 & 10 december 2023 – 19e editie

Midwinter Fair | 19e editie

Heel museumpark Archeon staat in het teken van de 19e Midwinter Fair, het winterse festival voor jong en oud. Vele oeroude gebruiken komen dit weekend tot leven, allemaal rondom de viering van de wederkomst van het licht.

Midwinterfeest
Al in de steentijd werd deze periode op bijzondere wijze gevierd. In Ierland bevindt zich een neolithisch monument, Newgrange, dat zo geconstrueerd is, dat de midwinter zonnewende voor een speciaal lichteffect zorgt. De Romeinen vierden rond deze tijd hun Saturnalia, het feest ter ere van Saturnu, waarbij meesters en slaven hun taak verruilden. De Germanen hielden uitzinnige Joelfeesten (Yule feesten)in de donkerste tijd van het jaar, waarbij grote rituele vuren werden ontstoken en feest werd gevierd.

Dit is de dag, ook wel de kortste dag, van de winterzonnewende. Omstreeks 21 december vindt dit plaats op het  noordelijk halfrond. In het latijn Solstitium = zonnestilstand. De zon staat dan loodrecht boven een van de beide keerkringen. Wij vieren deze periode met veel muziek, entertainment en prachtige rituelen. 

  Openingstijden & Tarieven

  Midwinter Fair in Archeon. Bekijk hier de tarieven van de dagentree, passe-partout, kindertickets en Museumkaart/vriendenloterij VIP-tickets.

  Opening & tarieven

  Openingstijden

  Zaterdag 9 december 2023       10:00 – 21:00 uur
  Zondag 10 december 2023       10:00 – 18:00 uur

  Tarieven & Ticketverkoop

  Zaterdag: 
  Regulier: € 34,95
  Early Bird: € 31,95 (t/m 26 november verkrijgbaar)
  Super Early Bird: € 30,95 (uitverkocht)
  Museumkaart/VriendenLoterij VIP-kaart houder: € 25,00

  Zondag: 
  Regulier: € 32,95
  Early Bird: € 29,95 (t/m 26 november verkrijgbaar)
  Super Early Bird: € 28,95 (t/m 30 september verkrijgbaar)
  Museumkaart/VriendenLoterij VIP-kaart houder: €  22,00

  Passe-partout:
  Weekend kaart zaterdag én zondag: € 58,95 (i.p.v € 67,90)

  Kinderen:
  0 t/m 3 jaar: gratis
  4 t/m 12 jaar: € 19,50

  Route & contact

  Museumpark Archeon
  Archeonlaan 1, 2408 ZB Alphen aan den Rijn

  Parkeren: € 9,75 – Incl. CO2 compensatie Trees For All
  Verkrijgbaar bij de kassa.

  Neem contact op:
  T. 0172 447744
  E. info@archeon.nl 

  F.A.Q.

  Mogen honden mee het park op?
  Ja er mogen honden op het park, mits aangelijnd voor €3,50.

  Is het event rolstoeltoegankelijk?
  Archeon heeft brede, goed aangelegde paden, invalide toiletten en uitstekende faciliteiten voor rolstoelers.

  Kun je geld pinnen op het terrein?
  Nee, dat is niet mogelijk. Zorg ervoor dat je zelf voldoende contant geld meeneemt. 

  Een andere vraag?
  Neem contact op midwinterfair@archeon.nl of bel naar 0172 447744.

   Midwinter Fair

   De Zeven Zeeën 

   Muziek

   Er volgen de komen weken nog veel meer acts en bands. Houd deze website in de gaten.

   Cesair

   Cesair speelt op zaterdag en zondag.

   Rejoice, release, and exhale! Allow yourself to drift into a dreamlike trance, whilst Cesair accompanies you into a mythical world of fantasy and enchantment. This exhilarating blend of Eastern sounds with modern European folk will make you relax and unwind. Lean into the warm embrace of this profound music and you will awaken recharged.
   5000 years ago, our vast oceans were sailed by a mythological princess named Cesair. Now, the chapters of her journey are set to song; her stories are woven through melody and lyrics; her legend is preserved through the band which adopted her name. Come and experience the journey. Allow Cesair to set you free.

   www.cesair.nl

   EmBRUN

   EmBRUN speelt op zondag.

   Een avond met EmBRUN? Da’s een volle tent, een enthousiast publiek. Dansend op de tonen van een moderne folkband op volle kracht. Het ene moment stomend en swingend, het andere heerlijk intiem. Een goed geoliede vijfcilinder: ritmisch strak, melodisch verrassend. En met genoeg kilometers op de teller om hun energie op elk publiek over te brengen.

   www.embrun.be

   Perkelt

   Perkelt speelt op zaterdag en zondag.

   Formed in 2008, PerKelt is an energetic folk band based in London, UK. Self-described as ‘Speed Folk’, their fast, powerful rhythms and joyful Celtic melodies have become their trademark over the years, wrapped together in pagan poetry with a strong message of freedom and joy.

   www.perkelt.com

   Plunder

   Plunder speelt op zaterdag en zondag.

   Trek je dansbare pirate-boots aan en grijp je vrienden bij de kraag! Deze pirate-partyfolk band uit Leeuwarden maakt Nederlandstalige liedjes over zwarte schapen, het verlangen naar vrijheid en de zoektocht naar je innerlijke vuur. Plunder laat geen kans voorbijgaan om samen met het publiek een feestje te bouwen en zorgt daarmee altijd voor leven in de brouwerij. Met invloeden uit verschillende stijlen als Ierse folk, balkan, ska en klezmer, zet het vijftal een energiek en opzwepend eigen geluid neer. Elke plek die dit bijeengeraapte zootje schorem aandoet, wordt gegarandeerd geplunderd!

   www.bandplunder.com

   The Trouble Notes

   The Trouble Notes speelt op zaterdag.

   To reduce cultural barriers, The Trouble Notes have made it their mission to create their own cultural universe. Their self-described “Acoustic Dance Music” is a unique blend of the genre that sits at the crossroads of the raw energy and organic instrumentation of Folk music and the modern sounds of contemporary rock, roots music, and new-age electronica. The Berlin-based trio is composed of violinist Bennet Cerven, guitarist Florian Eisenschmidt, and percussionist Oliver Maguire. Each member of the group brings a different musical training and perspective to the band.

   www.thetroublenotes.com

   Wim te Groen

   Wim te Groen speelt op zaterdag.

   Al van jongs af aan maak ik mijn eigen muziek. Toen ik een jaar of 15 was hadden we een vleugel in de woonkamer. Waar ik steeds vaker stiekem op begon te spelen. Er ontstond al snel een verslaving. Rond 2010 kwam ik in contact met Balfolk. De sterke verbinding tussen muziek en dans/beweging sprak me vanaf het begin aan. Het inspireerde me om in 2013 mijn eerste Balfolkstuk te componeren: de “Eerste Mazurka”. Ik hou ook van variaties in ritme, wat resulteerde in een Mazurka in 13, Mazurka/Scottish en vele andere combinaties.

   Binnenkort meer!

   Houdt de website en Facebook in de gaten voor de laatste updates. 

   Stand­houders

   Met een zeer breed aanbod van standhouders op de Midwinter Fair, betekend dat een fraaie standhouders beurs met mooie diversiteit en voor iedereen wel iets leuks!

   Standhouders

   Binnenkort worden de eerste standhouders bekend gemaakt!

   Informatie standhouders

   Bekijk hier de tarieven en reserveer jouw plekje voor de Midwinter Fair 2023.

   Dit jaar hebben we voor standhouders (hoek) tafels, (hoek) kramen en lege oppervlaktes beschikbaar in de sfeervolle paviljoentent (overdekt, verwarmd en verlicht). Het is ook mogelijk om je eigen thema tent mee te nemen naar Archeon. Of om in een middeleeuws huis je waar aan te prijzen.

   Klik hier voor de algemene voorwaarden

   Enter­tainment

   Warm op bij een van de vele vuren en geniet van pracht entertainment. Van verhalenvertellers en straattheater tot dans en tovenarij.

   Bastiaan de Zwitser

   Bastiaan de Zwitser vertelt Midwinterverhalen

   Schuif aan op harde houten bankjes bij een knapperend open vuurtje. De Zwitser zit op je te wachten. In zijn buidel heeft hij Midwinterverhalen. Verhalen over sneeuw en liefde, over oude goden en drank, over avontuur en offers. Mooie verhalen.
   Schuif lekker aan en kom mee op reis in je verbeelding. Droom weg naar magische werelden diep in jezelf, ver weg van het dagelijkse gedreun en kom even tot rust. Net zoals vroeger de mensen op deze donkere dagen verhalen luisterden, ben ook jij van harte welkom.

   www.bastiaan.com

   Binnenkort meer!

   Houdt de website en Facebook in de gaten voor de laatste updates. 

   Work­shops

   Op diverse locaties in het park kun je ook zelf aan de slag met diverse bijzondere workshops.

   Binnenkort meer!

   Houdt de website en Facebook in de gaten voor de laatste updates. 

   Activi­teiten

   Op diverse locaties in het park kun je ook zelf aan de slag met diverse activiteiten.

   Boogschieten

   Er is niks fijners dan een lekker potje boogschieten. Denk jij dat je dit van een aardige afstand kan? Daag vooral jouw vrienden uit om te kijken wie er het meeste het doelwit kan raken. Of lukt het jou zelfs om in de roos te eindigen? 

   Oker facepaint

   Begin goed in de stemming te komen door jouw gezicht mooi of stoer te laten beschilderen: Prehistorie style! Niks staat je beter dan bijvoorbeeld een paar krijgersstrepen of sjamaancirkels op je wangen.

   Zwaardvechten
   Kom helpen vechten tegen de duisternis onder begeleiding van een zwaardmeester. Leer alle fijne technieken om uw tegenstander te slim af te zijn.
   Broodje bakken
   Zoals de eerste boeren hun brood bakten, kan jij dat hier ook doen. De charme van knus bij het vuur zitten in deze koudere dagen slaat bij iedereen wel aan. Het allermooiste hiervan? Je mag het zelf opeten of offeren bij het Heiligdom van Bargeroosterveld.
   Keitrekken
   Deze kei is klaar om verplaatst te worden naar zijn volgende bestemming. Het was zwaar werk om deze grote jongens op hun plaats te krijgen. Alleen met teamwork lukt het jou om alleen al beweging erin te krijgen. Heb jij het met jou vrienden in je om deze klus te klaren?
   Sigillaria maken

   Ter ere van Saturnalia, de Romeinse variant van Midwinter, kun je Sigillaria maken. Dit is een geschenk van klei of bijenwas. We maken het met een handig gaatje erin zodat je het mooi kunt ophangen!